Waarom moet u uw spouwmuur isoleren?

Spouwmuurisolatie is meest rendabele vorm van isoleren (isolatie) voor uw woning. Zoals alle andere
vormen van isolatie bespaart u flink op uw gasrekening. Dat is goed voor het milieu, maar
natuurlijk ook voor uw portemonnee!
De naden en kieren die oude woning vaak bevatten worden volledig gedicht waardoor uw
woning minder tocht. Daarbij zal de muur een stuk warmer zijn als de luchtspouw gevuld is met spouwmuurisolatie. De warme lucht (circa 21 graden) die in uw woning circuleert koelt niet zo snel af en wat zorgt voor een natuurlijker en behaaglijker binnenklimaat. Of u nu uw warmte met een elektrisch vloerverwarming opwerkt óf met een ouderwetse ketel, het is belangrijk om er voor te zorgen dat de kostbare energie niet verloren gaat ook niet via de kruipruimte

Spouwmuurisolatie

Grootste fouten bij spouwmuurisolatie

Isoleren van de spouw is een relatief makkelijke ingreep. De spouw is de ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur en deze wordt tijdens de werkzaamheden gevuld met een isolatiemateriaal. Via een aantal gaten in de gevel wordt dit materiaal vaak onder hogedruk de spouw ingespoten. Nadat de spouw voldoende is gevuld worden de gaten gedicht en zie je niets meer van de werkzaamheden. De isolatie kan binnen een dag worden aangebracht, je ondervindt hier nauwelijks overlast van en het is relatief goedkoop. Een simpele methode waarbij niet veel mis kan gaan, zou je denken. Wij geven u een eerlijk advies over de meest voorkomende fouten die bij spouw isolatie worden gemaakt en wij vertellen u hoe u dit soort situaties kunt voorkomen.

Het is goed om er voor te zorgen dat uw andere vormen van isolatie óók op orde zijn, zoals
vloerisolatie. Twijfelt u hierover? Wij kunnen u
helpen door een bouwkundig persoon bij u langs te sturen.

 

Bodemisolatie (kruipruimte ook altijd isoleren!)

Een vochtige kruipruimte. In sommige kruipruimtes staat zelfs – het hele jaar door – water. Dus: kruipruimte dus altijd isoleren! Een vochtige kruipruimte is ongezond en geeft veel overlast. Bodemisolatie, ook wel kruipruimte isolatie genoemd, is dé betaalbare oplossing voor natte kruipruimtes. Het resultaat is verrassend goed! vraag offerte aan.

 

Nadelen spouwmuurisolatie Nadelen van spouw isolatie

Wanneer er nog resten puin, cement, of andere bouwmaterialen in de spouw bevinden dan spreekt men van spouwmuurvervuiling. Spouwmuurvervuiling ontstaat tijdens het bouwproces en het komt nogal eens voor bij oudere woningen. De vervuiling in de spouw verhindert dat het isolatiemateriaal gelijkmatig in de spouw verdeeld wordt waardoor na isolatie koudebrug (dit is contact tussen de 2 muren) kunnen gaan ontstaan. Niet alleen gaat dit ten koste van de thermische isolatie maar kan het op termijn ook leiden tot vocht aan de binnenkant!

 

Wat kost spouwmuur isolatie per m2 in combinatie met kruipruimte isolatie

De totale kosten van spouwisolatie zijn gebaseerd op een starttarief en een prijs per m2. Het starttarief van spouwmuurisolatie varieert van 680 tot 912 euro. De vierkante meter prijs van spouwisolatie varieert tussen 13,77 euro en 20,30 euro

In de meeste gevallen kan vuil uit de spouw verwijderd worden. Men haalt gewoon enkele gevelstenen weg waardoor er toegang is tot de vervuiling. Nadat de spouw schoongemaakt is kan de muur alsnog zonder problemen geïsoleerd worden.

 

Subsidie krijgen voor isoleren?

Je krijgt subsidie als je je woning laat isoleren en twee of meer isolatiemaatregelen tegelijkertijd treft. Het loont dus om te kiezen voor spouw- én bodemisolatie(kruipruimte) Of anders gezegd vloer- én spouwmuurisolatie. Daarnaast moeten je buitenmuren en vloeren aan minimale afmetingen voldoen. Wij helpen u graag met wat betreft afmetingen of u in aanmerking komt voor subsidie.


Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.